HOE JE ZONDER MOEITE DIRECT IEMANDS MOTIVATIE AANSPREEKT

Door gebruik van een simpele methode zonder dat je continu super hard aan het werkt bent om te benoemen wat er bij de anderen goed gaat
Kost het jouw soms energie om jouw team of leerlingen te motiveren?


Wil jij jouw team of jouw leerlingen graag een extra boost geven?


Wil jij voorkomen dat jouw medewerkers of leerlingen hun motivatie verliezen?


Hoe ik mijn motivatie verloor

In 2001 doe ik een stageopdracht voor ESSO en hoor dat Bush veel geld krijgt van het olieconcern voor zijn verkiezings-campagne. Ik besluit er niet te willen werken. Als Bush aan de macht is lees ik dat hij ‘no interest' heeft om de CO2 uitstoot te verlagen (Kyoto). Ik heb 'gelijk', maar weet niet wat te doen qua werk en verlies mijn motivatie. Kort erna laat ik ‘goedbezig’ op sweaters drukken. Met een trui aan loop ik hard door de wijk waar ik woon en als ik langs bouwvakkers op een bouwsteiger ren, roepen ze 'Goedbezig!’ Ik ken ze niet, maar krijg wél een compliment. Ik besluit 'Goedbezig' ook op buttontjes te drukken. Die brengen we aan de man met een aantal vrienden op Koninginnedag. Vele mensen willen er een. Voor zichzelf of voor een ander. Ze spelden de button op. Er zijn immers voldoende dingen waarmee we dagelijks goedbezig zijn. Soms willen bekenden een handje buttons van me om anderen te bedanken. Ik stop ze in een machine, dan is mijn aanwezigheid niet nodig voor het motiveren. Een paar jaar later zijn er 51.000 buttons uit machines gekomen bij zo'n 200 klanten.


De media steekt ons moeiteloos en snel aan met negativiteit. Het is zonde als er weinig motivatie is. Piekeren, concentratie-

verlies en minder resultaten kunnen het gevolg zijn. Dat is niet nodig. Er is kracht te halen door anders naar de dingen te kijken. Doordat bouwvakkers mij ‘Goedbezig’ toeriepen leerde ik wat de sleutel is voor positiviteit.   

Tip voor scholen

Wil je jouw leerlingen extra motiveren?

Vraag aan het eind van de dag klassikaal welke leerlingen leuke dingen van andere leerlingen hebben gezien. Dat wat jij niet ziet wordt ook zichtbaar. Het is onze ervaring dat leerlingen het super vinden om een ander een compliment te geven.

.

Tip voor bedrijven

Wil je jouw medewerkers extra motiveren?

Vraag dan ‘Wat is hét compliment dat jij verdient?’ Geef rustig de tijd om na te denken. Je raakt vaak een diepere laag.

Wij hebben al meer dan 200 scholen en bedrijven geholpen om de sfeer te verhogen en een boost te geven. Door het (tijdelijk) plaatsen van een machine zijn onze klanten een reis gestart. Er zijn met onze complimenten-machines al 51.000 goedbezig buttons door heel Nederland uitgedeeld. Van onze klanten krijgen wij voor ons concept een gemiddelde dat hoger is dan een 8.

Marian Tijsma

Gedragsspecialist, basisschool de Weidebloem

 'Zeer, zeer dank. Dit is zo mooi! Ik hoop dat de positiviteit aan alle kanten een magnetische werking mag hebben!'

Jeroen van der Ploeg

teamleider Gemeente Amsterdam

 'Voor het gebruik van de complimentenmachine gaf ik complimenten altijd 1 op 1. Toen de machine er stond kwam ik erachter dat ik dat veel beter in de groep kon doen!'

Marianne van der Schee

Directeur Koningin Julianaschool Culemborg

 'Zeer enthousiaste reacties van leerlingen, ouders en team!'


De complimenten-machine is ontwikkeld om motiveren makkelijk te maken. Motiveren hoeft geen energie te kosten. De antwoorden zijn vaak dichterbij dan we denken. De machine werkt als een magneet. Óók volwassenen vinden het leuk om aan de knop van de machine te draaien om er een Goedbezig button uit te halen. Er zitten zo'n 8 verschillende kleurrijke button ontwerpen in de complimentenmachine. Wij leveren er muntjes bij. Als het compliment is gegeven haal je met je muntje je button eruit. De leraar kan na vragen aan de klas de muntjes aan leerlingen uitdelen. Uiteraard komt iedereen aan de beurt.

Als teamleider kan je de machine neerzetten en een paar munten weggeven met de tekst ‘Wat is het compliment dat jij verdient’. Jullie zijn vrij om ermee te experimenteren. Je ontvangt een boekje met tips en ideeën in een mooie doos die per post naar elk adres in Nederland wordt verzonden.

 • Kost motiveren jou soms teveel energie?
 • Zijn er anderen waarvan jij de kwaliteiten onvoldoende waardeert (misschien door samenhang tussen jouw allergie en de kwaliteit van de ander)?
 • Kom jij aan het eind van de dag wel eens moe thuis en denk jij dan aan die ene persoon die energie kost, terwijl de rest van de dag prima verliep?
 • Vind jij dat je teveel moeite moet stoppen in het op gang houden van medewerkers of leerlingen?
 • Stel je voor dat een leerlingen die niet gezien wordt onverwachts een mooi compliment krijgt van een klasgenoot.
 • Stel je voor dat iemand van de IT-afdeling opeens een compliment geeft aan de afdeling HRM en dat dat iedereen positief verbaast.
 • Stel je voor dat de dingen die ‘gewoon’ zijn een grotere waardering krijgen.

Kies je Ervoor energie te verliezen bij het  motiveren of kies je ervoor ook de kracht en de ogen van de ander te benutten?

DANKJEWEL!

 • Jouw bestelling vergroot de waardering voor dat wat er nu al gebeurt
 • Jouw bestelling zorgt dat de dingen die ‘zo gewoon’ zijn grotere waardering krijgen
 • Jij zorgt ervoor dat er doorbraakjes plaats vinden
 • Door jouw bestelling krijgt de relatie tussen een aantal mensen weer een extra boost
 • Door jouw reservering zien anderen weer dat er echt veel goed gaat en voelen zich gewaardeerd!


>